ΑΝΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ 23 ΧΛΜ
26/08/2018


ΑΝΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ 23 ΧΛΜ
16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο ΕΥΚΛΗΣ διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Καλάβρυτα με ανάβαση του Βουραϊκού.
Το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:
6:30 αναχώρηση από το γραφείο του συλλόγου, άφιξη στο Διακοπτό(σταθμό οδοντωτού).
Έναρξη της ανάβασης προς Καλάβρυτα,στις 9:00, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού μήκους 23 χλμ, δίπλα στις γραμμές του οδοντωτού, μια πανέμορφη διαδρομή με πράσινο και ποταμάκι(επισυνάπτονται και φωτογραφίες).
Ο καθένας διαμορφώνει τον ρυθμό που θέλει να ακολουθήσει, με ραντεβού στα Καλάβρυτα το μεσημέρι στις 15:00.
Φαγητό σε όποια ταβέρνα μας αρέσει και το απόγευμα κατά τις 18:00 αναχώρηση για Αθήνα.
Θα μισθώσουμε λεωφορείο 20 θέσιο με κόστος 400 ευρώ συνολικά.
Όποιος θέλει μπορεί να φέριει και την παρέα του μαζί.
Δήλωση συμμετοχών μέχρι 7 Σεπτέμβρη στον Ακερμάνογλου θεόδωρο

Το ΔΣ του ΕΥΚΛΗ

Βουραϊκός: Στο δρόμο του Οδοντωτού

Η διαδρομή, λοιπόν, του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού - Καλαβρύτων, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως η πλέον θεαματική σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Η απόσταση Διακοπτό - Καλάβρυτα είναι 22,4 χιλιόμετρα και το ηρωικό τρενάκι τη διανύει σε μια ώρα. Η ταχύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 30 - 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 - 15 χιλ./ώρα όταν χρησιμοποιεί τα «δόντια» (μηχανισμός οδοντωτού άξονα που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και ο οποίος υποβοηθά το συρμό στα σημεία της γραμμής που έχουν μεγάλη κλίση). Είναι ο στενότερος οδοντωτός στην Ευρώπη, με πλάτος γραμμής μόλις 75 εκατοστά.

Ξεκινώντας από το σταθμό του Διακοπτού, ο Οδοντωτός ανηφορίζει μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού προς τα Καλάβρυτα που βρίσκονται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το πρώτο κομμάτι που διανύει είναι ομαλό ενώ σταδιακά η κλίση της γραμμής αυξάνει αναγκάζοντας το τρενάκι να χρησιμοποιήσει τα δόντια του. Την πρώτη στάση του κάνει στον οικισμό Νιάματα, όπου και το πρώτο στένωμα της διαδρομής. Περνώντας μέσα από αλλεπάλληλες λαξεμένες στο βράχο στοές, με μικρά ανοίγματα μέσα απ' τα οποία προσπαθούν όλοι οι συνταξιδιώτες μας με βιασύνη να κοιτάξουν για να δουν απέναντι, τις σπηλιές στα βράχια και τους απίστευτους σταλαγμίτες, ο Οδοντωτός φτάνει στη στάση των Τρικλιών όπου μαζεύει τα δόντια του. Μην περιμένετε βέβαια να δείτε πολύ κόσμο να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει σ' αυτές τις στάσεις, οι οποίες παλιότερα εξυπηρετούσαν κοντινούς οικισμούς.

Συνεχίζει τη διαδρομή του περνώντας μέσα από τοπία άγριας φύσης με καταρράκτες που λαξεύουν με απερίγραπτο τρόπο τα βράχια δημιουργώντας μοναδικούς σχηματισμούς, και φτάνει στις «Πόρτες», το στενότερο και εντυπωσιακότερο σημείο της διαδρομής. Εκεί το τρενάκι μπαίνει στην πιο χαρακτηριστική σήραγγα της γραμμής, στις δύο εισόδους της οποίας διατηρούνται ακόμη και σήμερα οι τεράστιες σιδερένιες πόρτες, που άνοιγαν μόνο για τη διέλευση του οδοντωτού και κατόπιν έκλειναν και πάλι, αποκλείοντας έτσι τη διάβαση των πεζών.

Ο Οδοντωτός βγάζει πάλι τα δόντια του για να φτάσει στον επόμενο -και τελικό για μας προορισμό- το σταθμό «Μέγα Σπήλαιο», στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρούς. Κατεβαίνοντας κανείς στο σταθμό αυτό, μπορεί να επισκεφτεί με τα πόδια το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Μετά την Κάτω Ζαχλωρού, η διαδρομή ομαλοποιείται και πάλι και μέσα από καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και γραφικά πέτρινα σπιτάκια, ο Οδοντωτός φτάνει στον προτελευταίο σταθμό της Κερπινής κι από κει τέλος στα Καλάβρυτα.