ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΡΤΣΑΤΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου ‘ΤΟ ΟΣΤΡΑΚΟ’ της Ελένης Μπερτσάτου στον όμορφο χώρο του Θεάτρου ΑΛΣΟΣ στο Πεδίο του Άρεως, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ  ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΡΤΣΑΤΟΥ

Συγγραφέας- Λογοτέχνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ).

Γεννήθηκε στο Σκουροχώρι σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Πύργου, Ν. Ηλείας. Αντλεί την καταγωγή της από το Σκουροχώρι και τα Μαγούλιανα Αρκαδίας, με απώτερη την Κεφαλλονιά. Φέρεται ότι οι πρόγονοι μετοίκησαν στο Κατάκολο περίπου το 1780. Ο παππούς της Κωνσταντίνος, ο πατέρας της καθώς και οι περισσότεροι συγγενείς ασχολήθηκαν με την γεωργία την καλλιέργεια σιτηρών και την παραγωγή σταφίδας κρασιών και ελαιολάδου. Ο παππούς της Ηλίας από την μητέρα της ήταν τσέλιγκας. Οι πρόγονοί της έλαβαν μέρος σε όλους τους πατριωτικούς πολέμους και υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές δημοκρατικών πεποιθήσεων. Αδέλφια της ο Κώστας 1945-2010, Ηλίας, Διονύσης, Κατερίνα.

Διετέλεσε:

  • Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Σκουροχωριτών «Η Αλληλεγγύη»–
  • Γραμματέας της ελληνικής εταιρείας Μαστολογίας
  • Γραμματέας της Διεθνούς εταιρείας Μαστολογίας (SIS)
  • Συμμετείχε ως Γραμματέας στη διοργάνωση του 1ου, 2ου, 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Μαστολογίας που έγιναν στην Αθήνα και στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας της SIS που έγινε στη Ρόδο.
  • Ειδική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Αθήνας (ΣΕΒΑΣ), αρχηγός – συνοδός σε αθλητικές αποστολές του ΣΕΒΑΣ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Γραμματέας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Στίβου Ν. Ηλείας (ΣΕΒΑΣ ΝΗ)
  • Γραμματέας του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ)

Είναι Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) και Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Αθήνας. Ασχολείται με τον αθλητισμό και είναι Δρομέας αντοχής. Έχει τερματίσει σε 2 αγώνες της Μαραθωνίου Κλασικής Διαδρομής. Έχει λάβει μέρος με την Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΟΕΒΑΣ), σε παγκόσμια, πανευρωπαϊκά, Βαλκανικά, καθώς και σε Πανελλήνια πρωταθλήματα. Διοργανώνει. δρομικούς αγώνες επί ασφάλτου. Διοργάνωσε με επιτυχία το 2008 τον 1ο ετήσιο Ημιμαραθώνιο Δρόμο «Κουμπερτένιος- Βικέλιος Αγώνας Δρόμου» Ολυμπία – Πύργος για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Βικέλα τιμώντας τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των νεώτερων Ολυμπιακών
αγώνων. Ο αγώνας αυτός συνεχίστηκε μέχρι το 2010.

Από το 2010 συνεχίζει να διοργανώνει τον ετήσιο Λαϊκό αγώνα Δρόμου 24.300μ «Θεοδωράκεια » στη διαδρομή Ζάτουνα – Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, προς τιμή του Ανθρωπιστή – Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Για 5 χρόνια προσέφερε εθελοντικά πλήρη γραμματειακή υποστήριξη στο Αμερικανικό Σύνδεσμο ‘Suzan Commen’ Ελληνικό παράρτημα που λειτουργούσε στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα για την ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου του Μαστού – Εθελόντρια Δημοσίων σχέσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων, το μυθιστόρημα ‘Είσαι καλά γλυκιά μου;’ 2006, τη νουβέλα ‘Λήδα Λευκές σελίδες’ 2009, το θαυμάσιο έργο αφιέρωμα στη Νέα Γενιά του 21ου αιώνα Ο Δάσκαλος «Ευ Αγωνίζεσθαι» 2009.

Στην ετήσια λαογραφική έκδοση Ηλειακή Πρωτοχρονιά 2008 έχει συμπεριληφθεί το λαογραφικό διήγημά της ‘Καινούργια Χρονιά’. Το καλοκαίρι του 2007 συμμετείχε στο 1ο Συμπόσιο των απανταχού Αναφαίων, στο νησί της Ανάφης με θέμα Τιμώμενο Πρόσωπο η Γυναίκα, και με το ποίημα η Γυναίκα της Ανάφης. Τον Φεβρουάριο του 2008 παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύργου την ετήσια λαογραφική έκδοση «Ηλειακή Πρωτοχρονιά 2008». Έχει επιμεληθεί το βιβλίο ΤΕΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ του Χάρη Τσιμπόγου και το Επετειακό Λεύκωμα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών «30 χρόνια ΣΔΥΑ 1981-2011, Προσφορά στη Κοινωνία και στον Πολιτισμό»

Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Εργασίες, διηγήματά της, ταξιδιωτικές περιγραφές από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν δημοσιευτεί σε πολιτιστικές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και άρθρα της για αθλητικά θέματα – Το 2004 συμμετέχει στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΠΟΚΕΑΤΕ (Πολιτιστικό Κέντρο Αγροτικής Τράπεζας) όπου διακρίνονται και δημοσιεύονται 5 ποιήματά της στην ποιητική ανθολογία «22+1 νέοι ποιητές» Το φθινόπωρο του 2005 έλαβε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης – Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες καθώς και στο 2ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης του 2006. ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στις αντίστοιχες ανθολογίες.

Έχει πάρει δύο πρώτα βραβεία για τα διηγήματα ‘Πρόσωπα – Η Τριανταφυλλένια – και Μια παράξενη ιστορία’ Επίσης το 2ο βραβείο για το διήγημα ‘Μια συνηθισμένη μέρα’ στο διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας ‘2006 του ΠΟΚΕΑΤΕ’.

Το 2007 στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού ΥΦΟΣ, πήρε έπαινο για το ταξιδιωτικό δοκίμιο ‘Οδοιπορικό στην Αίγυπτο’, το 2009 απέσπασε τον πρώτο έπαινο από την ΕΔΣΤΕ για τα ’50 χρόνια από την ίδρυσή της’, με θέμα ‘Παράδοση – Πολιτισμός – Το 2011 απέσπασε το πρώτο βραβείο λογοτεχνικού διαγωνισμού Διηγήματος του ΠΟΚΕΑΤΕ  με το διήγημα ΄Ιρις. Έχει προς έκδοση το βιβλίο «Ίρις, Θεανώ, Τριανταφυλλένια» τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, (βραβευμένα διηγήματα). Ενδιαφέροντα: Ταξίδια, Κινηματογράφος, Θέατρο, Διοργανώσεις κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων – Αγγλικά Γαλλικά.

 

prosklisi_OSTRAKO.jpg